fbpx

Meny

Vi som bygger dina drömmar

Om Tegsnäshus

Tegsnäshus har sitt ursprung i en passion för trä och byggnationer. Att skapa hem som ger känsla och trygghet är en ledstjärna i vårt arbete. Vi som står bakom Tegsnäshus har en gedigen kunskap inom industriell produktion, husbyggnad och trä som material. Tegsnäshus står för yrkesstolthet, pålitlighet och flexibilitet.

Vår ambition & strävan

Vi strävar efter att hitta lösningar som passar dig som kund och genom att använda byggmaterial av högsta kvalitet är vi ett hållbart och kostnadseffektivt alternativ. Hos oss finns ett brett urval av material och tillsammans tar vi fram det bästa alternativet utifrån förutsättningarna. Vi använder oss av konstruktioner som är ledande och vi gillar att skapa det som ger det lilla extra.

Tegsnäs Group

Bakom Tegsnäshus finns Tegsnäs Group och URM Bygg. Tegsnäs Group är en koncern som producerar trämaterial till olika industrier, emballage och anrika Tegsnässkidan. URM Bygg är ett erkänt byggföretag inom husbyggnationer och snickerier. Vår organisation är kärnfull, beslutsvägarna är korta och tillsammans är vi starka. Vår erfarenhet ger goda resultat.

Vi som jobbar på Tegsnäshus

Erik Nilsson

Platschef / Säljansvarig

Benny Nilsson

Delägare

Jimmy Nilsson

Delägare

Roger Sandström

Delägare / Snickare

Magnus Fahlgren

Delägare / Snickare

Roger Edvinsson

Projektering / Ritning

Magnus Sjöstedt

SAM ansvarig

Sara Tegsnäshus

Sara Vennerberg

Marknadskoordinator

Mikael Arnfjell

Projektledare / arbetsledare

Sara Strandgren

Sara Strandgren

Planeringsarkitekt

Jan Nordlinder

Produktionsledare

Robert Rehn

Snickare

Normunds Zukulis

Snickare

Tegsnäshus i backspegeln

Starten

Historien bakom Tegsnässkidan, hus och logistik sträcker sig 100 år bakåt i tiden och skvallrar om både kvalitet, tradition och hantverk och om framåtanda, uppfinningsrikedom och norrländsk tjurskallighet – ledord som följt med ända in i 2000-talet.

Hösten 1907 var Ludvig Jonsson i Tegsnäset sysselsatt med att hugga timmer. Förtjänsten var mager och arbetet snart slut. Ludvig var en vetgirig man och ivrig tidningsläsare. Av någon anledning hade han fått tag i ett nummer av Uppsala Nya Tidning. Där fanns en annons från Karl Liljefors Krut & Sporthandel där man annonserade efter skidor av ”Västerbottensmodell”.

Han skrev till firman och erbjöd sina tjänster och fick en provorder på 10 par 8 fot (240 cm) långa skidor till ett pris av 5 kr per par.  Provleveransen gick iväg, godkändes och likviden på 30 kr betalades utan knussel. Första vintern tillverkades 50 par skidor….

Under 1960-talet hade företaget även en sommarproduktion och år 1977 flyttades verksamheten till nya lokaler och bytte namn till Tegsnässkidan AB.

1996 tog Tomas Nilsson och Håkan Bjuren över företaget och 2008 växlade stafettpinnen över till Tomas söner Jimmy och Benny. Under den senaste perioden har koncernstrukturen växt fram och 2018 bildades Tegsnäs Group med både affärsområden, dotterbolag och intressebolag.

2021 omvandlades Tegsnäs Logistics AB och Tegsnäs Emballage AB till dotterbolag istället för att vara affärsområden.

Tegsnässkidan

…..Tegsnässkidorna blev snabbt populära och produktionen ökade stadigt. Det var ju trots allt en kvalitetsskida med mycket goda snöegenskaper. Dessutom sägs det att de första jägarna brukade fästa sina knivar vid den utsvängda spetsen för att lättare kunna skida ifatt och fälla sina byten. En myt som hänger kvar än idag och som bidragit till att Tegsnässkidan känns igen världen över.

Efter tio år, närmare bestämt 1918, gick emellertid Ludvig och Vilhelm skilda vägar och startade varsin fabrik: Vilhelm Nord och L. Jonssons Skidfabrik. Vilhelm Nord bytte senare namn till Tegsnäs Skidfabrik, Bröderna Nord. Det var sönernas inträde 1941 som föranledde denna ändring. Under 1950-talet upplevde företaget sin storhetstid och levererade bland annat skidor till svenska armén. Fabriken lades ner 1976.

För L.Jonssons Skidfabrik gick det bättre. 1941 övertogs företaget av David, Ivar och Lage Ludvigsson, alla söner till Ludvig Jonsson. Namnet ändrades till Bröderna Ludvigssons Skidfabrik AB och i början tillverkades runt 500 par skidor per år.

Bland inventarierna fanns då en viss maskinell utrustning däribland en elmotor som införskaffats 1924. Samma år som bröderna tog över började företaget också experimentera med en hållbar, limmad bruksskida, något som skulle ta fem år att förverkliga men som vid introducerandet väckte stor uppskattning.

Owe Eliasson, kund från Kussjö som 1949 hämtade sina nya skidor från brödernas fabrik sa:
“Det luktade väldigt gott i fabriken. Tjära, linolja, björk, lim och så lite vassare från det lack som skulle ge skidorna en så hård ovansida att inte ens talgoxarna vågade skita på dem.”

1907
Företaget startas

Företaget startas i Tegsnäset av Ludvig Jonsson.

1936
Nya ägare

Företaget övertas av hans söner Ivar, Lage och David Ludvigsson.

1946
Ny teknik

Ny teknik, lamell-limning av skidor.

1963
Sågverk

Ny såg byggs på nuvarande industriområde som komplement till skidtillverkningen.

1977
Ny fabrik

Nya fabriken byggs i Tegsnäset.

1986
Ägarbyte

Ny ägare, Gunnar Lundgren.

1990
Plastskidor

Sundins Skidfabrik i Hudiksvall köps upp och tillverkning av plastskidor startar.

1992
Crister Majbäck

Dåvarande elitåkaren Crister Majbäck börjar åka på Tegsnäs plastskidor.

1994
Olympiska spelen

Crister Majbäck går in som delägare. Han blir 6:a på OS-  femmilen med Tegsnäs plastskidor.

1996
Ägarbyte

Nya ägare Tomas Nilsson och Håkan Bjurén. Tillverkning av plastskidor  upphör, ny inriktning träförädling.

1998
Strön

Tillverkning av strön börjar.

2003
Ny kaplinje

Investering i ny kaplinje med optimeringskap.

2005
Expansion

Köp av Samhalls fabrik i Vindeln.

2006
Emballageprodukter

Produktion av emballageprodukter startar i Vindeln.

2008
Nya ägare

Ägarbyte, Jimmy och Benny Nilsson söner till Tomas förvärvar verksamheten.

2010
Nytt magasin

Nytt magasin för ca 1500 m3 råvara byggs.

2016
Tegsnäshus bildas

Tegsnäshus bildas och vi bygger vägen för att bygga trähus med personlighet.

2018
Koncernstruktur

Tegsnäs Group bildas, med fler affärsområden, dotterbolag och intressebolag

2019
Ny tillverkningsfabrik

Ny fabrik för husproduktion uppförs i Tegsnäset

2023
Ny lagerhall

Ny lagerhall för magasinering av block

Vill du veta mer om oss?

Vi tar gärna emot både samtal och meddelanden. Det går enkelt att skicka in dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig, men även slå oss en signal direkt. 

Erik Nilsson 

Säljansvarig
Tel: +46 (0)933-222 51
Mobil: + 46 (0)70-545 34 46
erik.nilsson@tegsnashus.se

Enkel kontakt - ny