fbpx

Meny

Bygglov

hur söker jag bygglov?

Bygger ni hus, stuga eller garage med oss så hjälper vi er med ansökningsprocessen samt de underlag som krävs. Dock är det viktigt att ni innan tar reda fakta gällande vilka regler som gäller för just den platsen ni avser att bygga på. Kom ihåg att byggregler och krav kan variera beroende på kommun, så det är alltid bra att kontakta din lokala byggnadsnämnd för specifik vägledning relaterad till ditt projekt.

Umeå kommun

Nu kan de som söker bygglov i Umeå kommun använda sig av en ny e-tjänst. Via samma tjänst kan man sedan följa sitt ärende och göra kompletteringar.

Länk till Umeå kommuns tjänst för bygglov

Vilhelmina kommun

När du ska bygga nytt, bygga om, bygga till, riva eller göra en markförändring som kräver bygglov ska du ansöka om detta. Förbered din ansökan genom att kontrollera vilka bestämmelser som finns i ditt område och ta fram de handlingar som du ska bifoga i din ansökan.

Länk till Vilhelmina kommuns tjänst för bygglov

Storuman kommun

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen kan hjälpa dig med vilka lov, tillstånd och anmälningar som behövs när du ska bygga om, bygga till, bygga nytt eller riva en befintlig fastighet.

Länk till Storuman kommuns tjänst för bygglov

Att tänka på vid bygglov

Se till att handlingarna är kompletta då ansökan lämnas in. En bygglovsprocess är oftast ganska lång och för att undvika ev förseningar i ditt projekt så är det viktigt att vara förberedd. 

Kontrollera detaljplanen för området. Innan du påbörjar din ansökan, kontrollera detaljplanen eller områdesbestämmelserna för din fastighet. Dessa planer bestämmer vad som är tillåtet att bygga och kan variera stort mellan olika områden. De kan påverka allt från byggnadens höjd och placering till använda material och färger.

Kommunicera med grannar. Om ditt byggprojekt kan påverka dina grannar, är det en god idé att informera och diskutera planerna med dem i förväg. Detta kan minska risken för överklaganden som kan försena processen.

Använd professionell hjälp vid behov. Om projektet är komplicerat kan det vara klokt att anlita en arkitekt eller en byggkonsult som kan hjälpa till med ritningar och se till att alla byggnormer och regler följs. Deras erfarenhet kan vara avgörande för en framgångsrik bygglovsansökan.

Vill du veta mer?

Erik Nilsson

Säljansvarig
Tel: +46 (0)933-222 50
Mobil: + 46 (0)70-545 34 46
erik.nilsson@tegsnashus.se

Enkel kontakt - ny